Zondag 26 september: Chantelle- Ébreuil

Gisteravond was het feest in het dorpje ‘Bouge ton bouble’. Wat er diende bewogen te worden, waren les fesses, en met een expliciete tekening en guirlandes met slipjes werd duidelijk gemaakt wat daarmee bedoeld werd.

Buiten wat verre ketelmuziek heb ik er geen last van gehad, in de abdij was het muisstil, enkel tijdens de aanbidding voor het avondeten zongen de negen zusters de liederen die daarvoor toepasselijk zijn. En opmerkelijk: deze morgen was alles netjes opgeruimd, om 24u zijn de podia afgebroken,  dat vertelt me een dame die de eerste zorgen toedient na een wespensteek in mijn pink.

Want ja, een pelgrim is niet immuun voor de dingen des levens en dat vond een wesp vanmorgen ook en prikte me in mijn pink. Voor de gevoeligen onder u: sorry, maar ze heeft het niet overleefd. Als ik in het dorpje kwam, vroeg ik een jongedame of er een pharmacie open was om de steek te verzorgen. Neen dus, maar wel de eerste zorgen+ een koffie en een gezamenlijk gebed bij haar st Jacobsschelp. En dan verder. Tegen de middag kom ik in Charroux. Ik ga een ijsblokje vragen in een bistro, de mevrouw reinigt net de tafels. Als ik uitleg waarvoor ik dat nodig heb, vraagt een vrouwenstem of ik allergisch ben voor wespen want zij heeft een antihistaminicum in haar auto. Ik laat me overhalen om de vrouw en partner te volgen. Blijkt dat een Belgisch koppel te zijn, ze wonen ergens tussen Gent en Brugge. Ze schenken me nog een potje goudsbloemzalf op basis van bijenwas, eigen teelt. Ongelooflijk toch?

De parking in Charroux staat vol met old timers met Nederlandse nummerplaat. Dit plaatsje is wereldberoemd in Nederland, het is dan ook erg mooi. Een ommetje waard!

In Ébreuil word ik vorstelijk ontvangen en ik laat me rondleiden in de oudste kerk met muurschilderingen. De heer des huizes vertelt honderduit over de geschiedenis van de stad en de kerk die teruggaat tot de Romeinen. Een zeer belangrijke periode kwam na Karel de Grote, verdrag van Verdun 814, tot het jaar 1000 bleef Lotharingen onder koninklijk gezag, en financieel gezien was dat voordelig. De bouw van de kerk begon rond 1120 en er gingen enkele eeuwen over vooraleer ze klaar was.

Gelukkig waren de wolken waterdicht