Donderdag 16 september: Bessy-sur-Cure – Vézelay

De météo ziet er vanmorgen veel beter uit en de Leffe heeft geholpen om goed te slapen, en bovendien is Lode jarig, dus…

Erover of erdoor. Je oplaadbaar lampje heeft weer gediend, Erik

Het is waarlijk een betere dag; in de bar van het volgende dorpje bestel ik een koffie. Op de bank waarop ik wil plaatsnemen, zit een spin. Met wat afgrijzen pak ik die met de poten vast en gooi ze onder de tafel waar mijn oog op een euromunt valt.

Een mooie streek, bossen en grotten en paleologische vondsten enzo. Niks toeristisch, wel een camping in St Moré, Leuk met kinderen?

Onderweg kom ik voorbij een jachthut, les Varennes, compleet met tafels en stoelen en een toog. De deur is open en binnen zie ik een lijst met namen hangen en een kolom met streepjes wie een chevreuil geschoten heeft. Ik zocht eigenlijk een toilet, maar ik vind enkel een grote BBQ onder het afdak aan de achterdeur. Het verwonderd mij dat ik nog geen groot wild gezien heb, wel heb ik al iets horen vluchten. Gisteren vroeg ik me dat ook af in de regen, midden in een bos. Op dat moment hoorde ik een vrouwenstem vlakbij, komende uit mijn broekzak; de madam van mijn telefoon. Was me dat even schrikken.

Om halfvier sta ik voor de kathedraal van Vézelay. Ik hoor alleen maar Vlaams en Nederlands spreken 😳. Allemaal met een elektrische fiets blijkt achteraf. In de kathedraal heb ik voor jullie allemaal een kaars ontstoken en vermits ik niet kon beslissen wie jou het best kan helpen heb ik er in totaal zes ontvlamd dan kan je kiezen welke heilige je het meest aanspreekt: Maria Magdalena, st Jacob, Maria, Jezus, st Jozef of ste Theresia.

Vanavond komt de priester hier in de herberg sainte Madeleine koken. Ik klink alvast op Lodes verjaardag!