Dinsdag 28 september: Grimoux- Clermont-Ferrand (Chamalières)

Vannacht goed geslapen in mijn tijdelijk kasteeltje, ik zeg kasteeltje omdat ik me herinner van de geschiedenislessen dat daar ook wel toiletten en stromend water ontbraken. Hoe doe je dat dan? vraagt Raymond me aan de telefoon, welja, op de natuurlijke manier. Helemaal alleen was ik niet, vliegen, spinnen en gekrabbel en pootjes boven het plafond.

Zicht vanop het terras, zie je de Puy de Dôme?

De gevolgen van de wespensteek verminderen duidelijk.

Even een reactie op jullie reacties op de blog:  ik lees die met veel plezier, het kan een tijdje duren vooraleer ze op de blog verschijnen omdat Peter elke reactie bevestigt zodat er geen gekke dingen op komen. En dan nu de reactie op Hildes bericht over alleen stappen. Dat is niet de eerste keer en zeker niet de laatste dat ik die hoor, maar de enige persoon met wie ik de weg wil doen, is Raymond. Ondervinding leerde me dat het moeilijk is om langer dan drie dagen op te trekken met een andere persoon, trouwens, er zijn hier geen andere personen. Tot nu kom ik nog goed overeen met mezelf.🙃

Nog een tip voor uw komend bezoek aan deze streek: Marsac. Mooie abbatiale kerk en – tuin.

En dan komen de voorsteden van Clermont-Ferrand, die ik omzeil met de trein en dan is het fijn om in Frankrijk te zijn: senioren biljet vanaf 60 j. Tijdens de namiddag hang ik de toerist uit en bezoek ik enkele kathedralen, 2. Clermont-Ferrand is ook de moeite waard, ligt in de schaduw van de Puy de Dôme. En weer geluk: een bed bij de Clarissen in Chamalières, 2 km van het centrum en nog wat dichter bij de Puy de Dôme, in vogelvlucht slechts 7km hiervandaan.

Hier start de via Arvernia, 506 km, langs Aurillac en Rocamadour door het Centraal Massief naar Cahors. Dit is nog een vrij recente weg, in 2005 is hij geopend, en ik denk niet dat hij drukbewandeld wordt. De beschrijving die ik heb deelt de afstand in 21 stukken, maar het zal van de overnachtingsplekken afhangen of ik die planning kan volgen. Alea iacta est.