Nawoord

Elke Camino is anders, dat heb ik ook altijd beweerd. Maar waar zitten de verschillen? Ik probeer er een vinger op te leggen.

De verwachtingen die ik had bij de eerste camino waren anders, de redenen waarom ik vertrok verschilden, het seizoen, de streek waar ik passeer, de mede-pelgrims enz.

Enkele opvallende verschillen (voor mij) :

  • Aanwezigheid van fruit: perziken, vijgen, druiven, appels, peren, kiwi’s, passievruchten (met pitjes) al dan niet aangeboden, en lekker!
  • Verschillende afsplitsingen die achteraf weer samenkomen; op de C Francés heb je juist het tegendeel, daar komt alles samen. Een grote groep start in Porto
  • Veel rustiger, ik heb ongeveer altijd alleen gestapt
  • Bewegwijzering is overal in orde
  • Vanaf Porto ben je vlakbij de zee, die wijdse ervaring had ik de eerste keer pas in Finisterra
  • Contact met medepelgrims en gesprekken in de albergues of onderweg was vergelijkbaar. Opvallend was wel dat het voor de meesten niet een eerste Camino was, zeker zij die in Lissabon vertrekken
  • Moeilijkheidsgraad van de Camino Portugais is minder zwaar, er zijn natuurlijk hoogteverschillen, maar meer dan 300m stijgen of dalen is er niet bij, wat niet betekent dat er geen forse klimmetjes of serieuze afdalingen zijn, maar geen die blijven duren, een paar honderd meter max. En elke kilometer is even lang en moet gestapt worden.
  • Hier zijn veel minder, laat ze me ‘luxe-pelgrims’ noemen. Ik zag slechts één klein busje met een vijftiental pelgrims op sportschoenen en een dag-rugzakje.
  • Op de C Francés zijn er wel meer albergues die een animatie aanbieden of een gezamenlijk avondmaal.
  • In Portugal waren de mensen heel vriendelijk en ze boden spontaan hulp aan, zelfs slaapgelegenheid.

Een algemene beoordeling van de Camino Portugais met Coastal variant zou als volgt kunnen samengevat worden: rustige route indien mogelijk, veel door bossen, landbouw gebieden en woongebieden. Het eerst deel liep parallel met de Taag, wel gedeeltelijk door industriegebieden. De steden op de route zijn prachtig.

Vanaf Porto loop je langs de zee tot Pontevedra. Deze route kan ik tenzeerste aanbevelen als korte Camino; op twee weken ben je in Compostella.

Buiten de hitte tijdens de eerste weken was het voor mij weer een aangename, deugddoende tocht. De rijpe vijgen langs de weg waren heerlijk en de blaren op mijn voeten zijn ondertussen ook genezen.

Eén antwoord op “Nawoord”

  1. Indrukwekkend moet ik zeggen om zomaar een trip – een Pelgrimstocht te ondernemen waarbij men veel verschillende nationaliteiten op een andere manier leert kennen

Reacties zijn gesloten.