Lissabon – Vila Franca de Xira (37 km)

Ja, ik weet het: het was de bedoeling om tot Alhandra te stappen, zoals aangeboden in de reisgids, maar daar was enkel slaapgelegenheid bij de brandweer op de grond, en dat zag ik niet zitten. Dus heb ik gisteren al een bed laten reserveren en dat valt goed mee: de prijs voor de was, is inbegrepen. En de uitbater spreekt Engels, van dat Portugees versta ik toch niet veel. Om hier te geraken, heb ik de weg gevraagd aan een taxichauffeur, maar die stuurde me verkeerd (ik had geen adres), dan maar aan een café de klanten aangesproken en dan heeft de cafébaas gebeld, en is een koppel met mij meegegaan, de mensen zijn hier wel vriendelijk. Het is vandaag 3x voorgevallen dat iemand mij spontaan de weg wees, die schelp doet wel iets.

Tot Santarem is de Camino Portugais gelijk aan de weg naar Fatima. Voor morgen geven ze 35° C, en er is kans dat het laatste stuk voor Azambuya onderbroken is zodat je moet omlopen langs een drukke asfaltbaan in de hitte. Als alternatief is er de trein (5km). Daarstraks ben ik ook enkele kilometers langs een drukke weg zonder stoep gepasseerd, en dat was akelig.

Voor de rest was het pad goed: signalisatie is ok, er zijn verschillende stukken door natuurgebieden, sommige nog vrij recent aangelegd. Die stukken zijn proper en onderhouden, maar als ik verder van Lissabon wegging, waren er doortochten door vervallen industriegebieden. Ik heb op de ganse C. Frances vorig jaar nog geen honderdste aan zwerfvuil zien liggen van wat ik vandaag ben tegengekomen, je houdt het niet voor mogelijk: een collectie auto-bumpers, kasten, zetels, televisie toestellen, … en een massa petflessen, sigarettenpeuken, plastic zakken enzovoort.

Veel medepelgrims heb ik nog niet ontmoet, slechts twee koppels: de eersten waren Engelsen, de anderen denk ik Portugezen. De laatsten zijn hier ook aanbeland.

Om op dat Portugees terug te komen, in Lissabon spreekt men nog wat Engels, maar hier blijkbaar niet. Ik zit nu te eten en de mevrouw probeert me wat bij te leren, maar de combinatie met de vihno blanco is niet ideaal 😌. En dan … toeval bestaat, ik probeer met de vriendelijke mevrouw een lijstje met enkele Portugese woorden op te stellen, als een mevrouw aan de andere bezette tafel vraagt of ze kan helpen. Blijkt dat een Griet van Tervuren te zijn die al ongeveer 40 jaar in Portugal woont met 2 vriendinnen. Toeval?

4 Antwoorden op “Lissabon – Vila Franca de Xira (37 km)”

  1. Dag Griet,

    Sterkte voor uw tocht ! Ik hoop dat het vervolg van uw pad een beetje aangenamer wordt !

    Groeten,

    Jef Tops

    1. Zelfs aan warmte kan ik me aanpassen, nu even wat rustiger en morgen vroeg vertrekken. Al vele aangename lotgenoten Portugesen ontmoet.

  2. Dag Griet,
    Ik wens je heel veen sterkte, uithouding, deugddoende ontmoetingen en inspiratie op je tocht. Is de geloofsbrief geloofwaardig en komt hij van pas?
    Groeten uit een nat Leuven.
    Louis

    1. De mevrouw die mij het stempelboekje heeft overhandigd, was zeer onder de indruk na het lezen van de Portugese versie. De naam van de kerk was iets met ‘de Santiago’ achteraan in Lissabon.
      Groetjes vanuit een heet Santarem, 36° om 16u

Reacties zijn gesloten.